ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αισθητική, το στιλ ή το ύφος αποτελούν τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία ενός κτιρίου. Πέρα όμως από αυτά, η εσωτερική λειτουργικότητα και άνεση είναι εκείνα που το χαρακτηρίζουν σαν «ισορροπημένο» και ολοκληρωμένο.Η δημιουργία μιας υγιούς ατμόσφαιρας στο εσωτερικό ενός κτιρίου συνδέεται άμεσα τόσο με την καλή ακουστική, όσο και με το φυσικό φωτισμό και αερισμό, παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από το είδος και την ποιότητα των κουφωμάτων που θα επιλεγούν για τα εξωτερικά ανοίγματα.Παραδοσιακά, τα κουφώματα ήταν ξύλινα. Με την ανακάλυψη, όμως, του χυτού σιδήρου στα τέλη του 19ου αι. και το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σιδερένια κουφώματα, ενώ τον 20ό αι. η εξέλιξη της τεχνολογίας προχώρησε στην παραγωγή νέων υλικών, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του 90, ξύλινα ήταν μόνο το 20% των κουφωμάτων. Σήμερα, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα ξύλινα, τα μεταλλικά και τα συνθετικά. Με τα κουφώματα ολοκληρώνεται το κέλυφος ενός κτιρίου. Είναι εκείνα που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την εσωτερική άνεση και το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων του. Αξίζει επομένως να δώσει κανείς ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή και τη σύνδεσή τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο σύνολο.

ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ


Το ξύλο είναι το πλέον φυσικό υλικό και προτιμάται κυρίως στις κατοικίες. Η εμφάνισή του δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Τεχνικά, έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως την εύκολη επεξεργασία και την καλή θερμομονωτική και ηχομονωτική του ικανότητα. Ομως, ως φυσικό, και επομένως «ζωντανό», υλικό επηρεάζεται εύκολα από την υγρασία, παρουσιάζοντας διόγκωση και συρρίκνωση που μπορεί να καταλήξει σε διάβρωση και στρέβλωση των δομικών του στοιχείων. Το ξύλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κουφωμάτων μπορεί να είναι σκληρό όπως το ιρόκο, η δρυς και άλλα τροπικά ξύλα, ημίσκληρο ή μαλακό όπως το πεύκο.Οι ιδιαιτερότητες του κάθε είδους διαφέρουν, αλλά σε γενικές γραμμές, το σκληρό είναι πιο ανθεκτικό στην υγρασία, στη φθορά από τη συχνή χρήση, καθώς και στους μύκητες. Σαν υλικό, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο στην επεξεργασία και αρκετά πιο ακριβό. Βασικό, επίσης, κριτήριο στην επιλογή ποιοτικής ξυλείας είναι να μη διαθέτει ρόζους και να είναι στεγνή.Στις μέρες μας κατασκευάζονται και κουφώματα από κατεργασμένο ξύλο που αναμειγνύεται με ρητίνες και καλουπώνεται υπό πίεση.

Μια δεύτερη σύγχρονη μέθοδος επεξεργασίας, που ενδείκνυται για την κατασκευή πλαισίων μεγάλωνανοιγμάτων, είναι η συγκόλληση λεπτών καπλαμάδων μεταξύ τους με φαινολικές ρητίνες υπό πίεση, δημιουργώντας ένα ξύλο ανθεκτικό για εξωτερική χρήση.Ακόμη και μια πόρτα ασφαλείας μπορεί εύκολα να παραβιαστεί αν η περιμετρική της στήριξη δεν είναι η κατάλληλη.Αν τα ξύλινα κουφώματα προσβληθούν από σαράκι, υπάρχει κίνδυνος προσβολής και των υπόλοιπων επίπλων του σπιτιού που είναι κατασκευασμένα από ξύλο.

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ


Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ σχετικά εύκολο στην κατεργασία του και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υλικό. Είναι ανακυκλώσιμο με μεγάλη διάρκεια ζωής με ελάχιστη ανάγκη συντήρησης.Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωματισμών, διατηρούν το χρώμα τους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και είναι ανθεκτικά σε χτυπήματα και γρατσουνιές. Έχουν επίσης μεγάλη αντοχή στη φωτιά (Τα κράματα αλουμινίου έχουν σημείο τήξης μεταξύ 600 και 660 βαθμούς Κελσίου) . Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους και την μορφή τους, τα συρόμενα και τα ανοιγόμενα κουφώματα.Τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν οικονομία χώρου, είναι κατάλληλα για μεγάλες επιφάνειες και ανοίγματα και μπορούν να δεχτούν σήτα, πατζούρι ή ρολό.Τα ανοιγόμενα κουφώματα χρειάζονται περισσότερο χώρο, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και συνήθως είναι πιο ακριβά από τα συρόμενα κουφώματα.Και στις δύο περιπτώσεις η θερμομόνωση είναι καλή και αν συνδυαστεί με θερμοδιακοπτόμενο προφίλ γίνεται άριστη.Για την κατασκευή ενός κουφώματος αλουμινίου χρησιμοποιούνται τρεις βασικοί τύποι προφίλ τα κλασσικά ή συμβατικά προφίλ, τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ και τα μικτά προφίλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μικτά προφίλ αν και δεν είναι διαδεδομένα λόγω κόστους γιατί συνδυάζουν την ομορφιά και την ζεστασιά του ξύλου στο εσωτερικό χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου στο εξωτερικό κούφωμα.ς Κελσίου, όταν φτάσουν στο σημείο τήξης δεν καίγονται απλά λιώνουν).

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ


Τα πιο σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων σήμερα είναι τα συνθετικά (PVC). Λόγω των ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Βασικά τους πλεονεκτήματα αποτελούν ο χαμηλός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας -που σημαίνει ότι προσφέρουν καλή θερμομόνωση- η υψηλή αντοχή στη φωτιά, η ηχοπροστασία που παρέχουν καθώς και ότι είναι απόλυτα στεγανά και αθόρυβα.
Επίσης, διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Επειδή, όμως, είναι στην ουσία πλαστικά, αντιδρούν στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και μπορεί να παρουσιάσουν σχισμές και αλλοιώσεις στο χρώμα. Καλό είναι να γνωρίζει κανείς πως το PVC δεν είναι καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί να ανακυκλωθεί όπως πολλά πλαστικά,αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη τέτοια υποδομή. Επίσης, σε περίπτωση φωτιάς εκπέμπει επικίνδυνους ρύπους.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ, ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟ BLOG ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ (ΞΥΛΙΝΑ,ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΤΛ.). ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ. ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΣΕΛΙΔΟ (ΣΑΝ ΦΥΛΛΑΔΙΟ) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ. (ΔΗΛΑΔΗ, ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ?)

ΣΚΟΠΟΣ

Ο τελικός σκοπός της ομάδας ποικίλει. Μπορεί να είναι :

α. Να εκφράσουν αυτά που έμαθαν μέσα από κάποιο μέσο ( παρουσίαση ποικιλίας κουφωμάτων κ.ά).
β. Να πάρουν πληροφορίες από διάφορες πηγές και να τις παρουσιάσουν σε μια κοινή μορφή (π.χ. μια φανταστική έκθεση υλικών κ.ά )- επιλογή κατάλληλων πληροφοριών , οργάνωση.
γ. Σχεδιάζω κάτι: Οι μαθητές παίρνουν πληροφορίες για το θέμα τους και στη συνέχεια σχεδιάζουν ένα οδηγό. π.χ Πώς πρέπει να είναι το σπίτι σας για να είναι θερμό το χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι κ.ά.
δ. Δημιουργικές εργασίες : Οι εργασίες αυτές δεν είανι πλήρως καθοδηγημένες. Αφήνουν περιθώρια επιλογής στους μαθητές. Μπορεί να είναι η δημιουργία μιας αφίσαςκ.ο.κ.
ε. Επίμαχα θέματα: Πολλά θέματα είναι επίμαχα, π.χ. "πράσινα σπίτια" κ.ά. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με πηγές που αντιτίθενται σε περιεχόμενο και αποφασίζουν για τη δική τους θέση
ζ. Επιχειρηματολογία: Οι μαθητές διατυπώνουν τη θέση τους ακολουθώντας τους κανόνες της σωστής επιχειρηματολογίας για να πείσουν τους άλλους.
η. Αναλυτικές διεργασίες: οι μαθητές αναλύουν τις πληροφορίες που βρήκαν για διάφορα υλικά και τις συγκρίνουν μεταξύ τους δημιουργώντας πίνακες , διαγράμματα κ.ά .
θ. Αξιολόγηση: Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τα κριτήριά τους και να αξιολογήσουν κάτι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΣΟΥΝ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (RUBRIC). ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΕΡΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ. ΕΤΣΙ,ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ.